Zjarri në kopshtin zoologjik gjerman nuk lë asnjë majmun të gjallë

Dhjetëra kafshë përfshirë gorillat, orangutanët dhe shimpanzetë ngordhën në qytetin perëndimor gjerman Krefeld pas një zjarr shpërtheu në një kopsht zoologjik.

Zjarri ka të ngjarë të jetë shkaktuar nga fishekzjarrët kinez që u vunë në mes festimeve të Vitit të Ri dhe u ulën në kopshtin zoologjik, tha policia të mërkurën pasdite.

Banorët lokalë ngritën alarmin në orën 0:38 të mëngjesit me kohën lokale. Kur shërbimi i zjarrfikësve mbërritën në kopshtin zoologjik menjëherë pas kësaj, ata gjetën trupat e djegur të majmunëve tropikalë të përfshirë në një zjarr që nuk mund të përmbahej para se ndërtesa të ishte djegur në strukturën e saj skeletore.

“Frika jonë më e keqe është bërë realitet,” tha menaxhmenti i kopshtit zoologjik në një mesazh të postuar në Facebook. “Asnjë kafshë nuk ka mbijetuar në kopshtin zoologjik të majmunëve.”

Kopshti zoologjik u hap në vitin 1975 dhe strehonte 10 majmunë të mëdhenj si dhe majmunë të shumtë më të vegjël, zogj tropikalë. Mediat gjermane raportuan të mërkurën në mëngjes se më shumë se 30 kafshë ishin vdekur.

Hetuesit besojnë se ka shumë të ngjarë që zjarri të jetë shkaktuar nga fenerë të qiellit kinez, i njohur gjithashtu si fenerë Kongming, të cilët ishin vendosur në mënyrë të paligjshme në qytet, tha policia në një konferencë për shtyp të mërkurën.

Disa dëshmitarë kishin raportuar fishekzjarrët me fluturim të ulët në qytet, të martën në mbrëmje, dhe tre fenerë me mesazhe të shkruara me dorë ishin gjetur pranë kopshtit zoologjik, tha një zëdhënës i policisë.

Vendosja e raketave dhe fishekzjarrëve në rrugë është një pjesë kryesore e ritualit të Vitit të Ri të Gjermanisë, dhe ligji lejon qytetarët të ndezin fishekzjarrët e tyre në publik më 31 dhjetor dhe 1 janar.

Vitet e fundit ka pasur një debat në rritje për një ndalim të piroteknikës, dhe rreth 30 bashki gjermane vendosën ndalime të pjesshme për fishekzjarrët private këtë vit.

Sidoqoftë, shitja e fishekzjarrëve kinez është tashmë e paligjshme në të gjitha shtetet gjermane.

Menaxhimi i kopshtit zoologjik Krefeld tha që disa punonjës ishin akoma në gjendje shoku dhe kopshti zoologjik do të qëndronte i mbyllur për publikun më 1 janar.