Kandidati për kryeministër nga radhët e Bashkimit Demokratik për Integrim, sot ka realizuar takim me mësimdhënësit shqiptarë. Takimi u realizua në oborrin e shkollës “Hasan Prishtina” në Seravë të Çairit, informon Zhurnal.

Në këtë takim është biseduar për mënyrat si të përmirësohen gjendja në sferën e arsimit dhe të arrihet barazia etnike dhe shoqërore.

Ziberi theksoi se në 100 ditët e para si kryeministër, do ta bëjë arsimin parashkollor të detyrueshëm dhe do të ndërtojë kopshte të fëmijëve në çdo komunë.

Ai gjithashtu premtoi pagë prej 600 eurove për mësimdhënësit.

Në vijim keni dhe njoftimin e plotë nga kandidati për kryeministër nga radhët e BDI-së, Naser Ziberi:

Barazia fillon me arsimimin. Nëse flasim për një shoqëri të barabartë, ne duhet të ofrojmë shanse të barabarta për të gjithë fëmijët, pavarësisht përkatësisë etnike ose shoqërore.

Prandaj jam shumë i lumtur sot që takohem me mësuesit dhe arsimtarët, për të dëgjuar nevojat e tyre dhe për të diskutuar së bashku, si mund ta përmirësojmë arsimin dhe veçanërisht barazinë në arsim.

Plani im i veprimeve 100 ditore si Kryeministri i parë shqiptar i kushton vëmendje të veçantë ardhmërisë së rinisë sonë. Ne do ta bëjmë arsimin parashkollor të detyrueshëm dhe do t’i ofrojmë kopshtet e fëmijëve në çdo komunë. Edukimi i detyrueshëm parashkollor garanton arsim të barabartë për të gjithë fëmijët pavarësisht prejardhjes së tyre sociale dhe gjithashtu ndihmon familjet e reja.

Por që është vërtetuar shkencërisht, se arsimi parashkollor kontribuon në karrierën arsimore të fëmijëve dhe ul hendekun shoqëror.
Ne do të investojmë në infrastrukturën arsimore. Sidomos, por jo vetëm në ndërtimin dhe rinovimin e kopshteve dhe shkollave në lagjet shqiptare për të vazhduar, ato që tashmë ka filluar Arbër Ademi si Ministër i Arsimit: Të ndërtojmë një infrastrukturë të barabartë, shkolla dhe kopshte moderne, por edhe në lagjet që kishin mbetur pas për sa i përket infrastrukturës për shumë vite.

Por investimi ynë më i rëndësishëm do të jetë rritja e pagës minimale për mësuesit dhe arsimtarët në 600 Euro. Dua të respektoj punën e palodhur dhe kontributin e mësuesve dhe arsimtarëve për të ardhmen e fëmijëve tanë, të ardhmen e shoqërisë sonë. Ne e vendosim besimin e fëmijëve tanë në duart e tyre, nuk ka asnjë përgjegjësi më të lartë. Dhe kjo përgjegjësi duhet të kompensohet.

Një masë tjetër e rëndësishme e planit tim 100 ditor është zbatimi i klasave të detyrueshme shqipe nga klasa e 5-të. Ne e kaluam ligjin e gjuhës dhe shqipja tani është gjuhë zyrtare dhe zyrtare e Maqedonisë së Veriut. Ky është një nga arritjet më të rëndësishme për ne shqiptarët. Por nuk mjafton. Meqenëse shqipja është gjuhë zyrtare e vendit tonë, jam i bindur që jo vetëm shqiptarët, por të gjithë qytetarët duhet ta mësojnë atë. Kjo nuk është vetëm çështje e barazisë. Një gjuhë shtesë është gjithmonë një pasuri për të gjithë dhe do të çojë në një kuptim më të mirë në shoqërinë tonë multietnike. Nuk ka asnjë arsye, pse asnjë qytetar në Maqedoninë e Veriut nuk duhet të flasë të dy gjuhët zyrtare të vendit – ai gjithashtu do të forcojë marrëdhëniet tona miqësore dhe ekonomike me vendet fqinje që flasin shqip. Maqedonasit dhe Shqiptarët duhet të jenë të barabartë në shoqërinë tonë dhe kështu duhet të jenë gjuhët tona.