Analiza e New York Times përfshin më të keqen e grimcave të PM, ato të 2.5.
Sipas Agjencisë Shtetërore të Mbrojtjes së Mjedisit Shtetëror, ajri me cilësi të mirë konsiderohet të ketë deri në 12 mikrogram grimca PM2.5 për metër kub për 24 orë.

Këtë vit ndotja në Shkup ka arritur kufirin prej 189 mikrogramë për metër kub, një nivel që funksionon si ajër “shumë jo i shëndetshëm” dhe është i fundit në shkallën e cilësisë së ajrit. E fundit është cilësi jashtëzakonisht e dobët e ajrit.

Për ta bërë më të qartë për lexuesit atje, New York Times krahason ajrin në Shkup me ajrin në Kaliforni gjatë zjarreve masive që vranë 85 njerëz dhe dogjën 19,000 ndërtesa:

“Krahasoni atë me ajrin në Kaliforni vitin e kaluar, kur tymi i trashë nga zjarret mbuloi Zonën e Bay (San Francisko, San Jose, Auckland dhe disa qytete të tjera). Gjatë zjarreve që dogjën pyje të tëra dhe vendbanime në zonë, ajri arriti në ndotje të afro 200 mikrogramë për metër kub (në krahasim me Shkupin 189 për një mëngjes të mirë), duke rënë kështu në rangun e ‘shumë të pashëndetshëm’ kur njerëzit ishin këshillohet që të mos largoheni nga shtëpia “.

Nëse ka ndonjë ngushëllim si për ne ashtu edhe për ata, është se Delhi i Ri arrin 900 mikrogramë në ditën më të ndotur të muajit të kaluar.

Duke shpjeguar grimcat PM2.5, New York Times shkruan se ato mund të shmangin mekanizmat mbrojtës të trupit tonë dhe mund të depërtojnë thellë në mushkëri dhe madje edhe në rrjedhën e gjakut. Ata tashmë dihen se përkeqësojnë astmën dhe sëmundjet e tjera të mushkërive, dhe rrisin rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje në tru.

Tek fëmijët, grimcat PM2.5 shoqërohen me probleme zhvillimore. Në të rriturit me dëmtim konjitiv, lindjet e parakohshme dhe të porsalindurit me peshë të ulët janë gjithashtu të pranishme.

Vlerësohet se 4.2 milion vdekje në 2015 janë për shkak të ndotjes së ajrit.