Ekipet e përbëra nga 42 pjesëtarë të forcave republikane për mbrojtje dhe shpëtim, të koordinuar nga Drejtoria për mbrojtje dhe shpëtim, në pajtim me vendimin e Qeverisë, janë në Shqipëri që të ndihmojnë në aksionet shpëtuese të autoriteteve lokale. Prej mbrëmë vonë ekipet e forcave republikane – ekip për mbrojtje nga  rrënojat të DMSH-së,  përmes oficerit për lidhje marrin detyra komplekse për ndihmë të parë dhe tërheqje të qytetarëve të pësuar në Durrës, si dhe në sanimin e dëmeve nga tërmeti katastrofal.

Siç informojnë sot nga pres-shërbimi qeveritar, përveç ekipeve, DMSH dërgoi edhe  pajisje teknike të specializuar, automjet  të ambulancës, pajisje teknike dhe mjekësore, si dhe mekanizëm më bashkëkohor i cili përdoret  për të arritur  te të mbijetuarit eventual. Në terren janë edhe pjesëtarët e MPB-së me qen shpëtues special të trajnuar për gjetjen e të mbijetuarve nën rrënojat.

Deri tani ekipet kanë lokalizuar dhe nxjerrë nga rrënojat  dy persona të vdekur  në dy lokacione në ndërtesat e rrënuara.

Nga Qeveria përkujtojnë se  në seancë dje sollën vendim të ndahen gjashtë milion denarë si mbështetje financiare  parësore për sanim të pasojave nga tërmeti në Republikën e Shqipërisë.