Një nga tezat që doli se ishte mashtrim më shumë është ajo që u përhap nga teoricienët e konspiracionit që pretendojnë se virusi është krijuar në laborator dhe se vaksina gjithashtu është zhvilluar.

Koronavirusi i Wuhan

Ky version u përhap në rrjetet sociale në Shtetet e Bashkuara dhe u mohua nga organizatat kryesore të kontrollit të fakteve.

Argumenti i këtij versioni bazohej te një patentë e lidhur me një koronavirus, e paraqitur pranë Zyrës së Patentave të SHBA. Patenta është në të vërtetë e lidhur me koronavirusin që shkaktoi epideminë SARS në vitin 2002.

Sipas një varianti spanjoll të lajmeve të rreme, të mohuara nga ‘Animal Politico’, mbajtësit e patentës ishte laboratori ‘Karmalah’.

Realiteti është se nuk ka patentë për koronavirusin e Wuhan.

Vaksina

Ashtu siç nuk është e vërtetë që koronavirus u krijua në laborator, as nuk është e vërtetë se ekziston një vaksinë për tu mbrojtur. Teza është shpërndarë nga disa llogari të Facebook në SHBA dhe u mohua nga ‘Lead Stories’. Sipas tezës komplotiste, kjo është një strategji e zgjuar dhe e përsosur nga kompanitë farmaceutike për të rritur fitimet.

Për fat të keq, deri tani nuk ka asnjë vaksinë.

Transmetimi i infeksionit

Origjina e koronavirusit kinez apo kafsha që e transmetoi atë tek njerëzit, nuk është ende e qartë, shumë hipoteza janë propozuar nga burime të shumta.

Shumë janë të rreme, të tjerat shumë ka pak të ngjarë të jenë.

Është mashtrim që virusi është rezultat i një eksperimenti laboratorik nga shkencëtarët dhe se ai u përhap përmes një studiuesi të infektuar gjatë një aksidenti laboratorik. Ky lajm i rremë u shpërnda nga një oficer i inteligjencës izraelite në një intervistë për ‘Washington Times’, dhe gjithashtu u raportua nga disa gazeta informacioni në Itali.

Lajme të tjera mashtruese që kanë qarkulluar në disa vende, thonë se infeksioni përhapet përmes ushqimit. Për shembull, në Brazil u pohua se supa e lopës ishte origjina e infeksionit. Lajmi u mohua në Itali nga Presidenti i ‘Istituto Superiore di Sanità’, Silvio Brusaferro, i cili konfirmoi se në gjendjen aktuale të hulumtimit, ushqimi nuk është mjeti origjinal i transmisionit.

Mjetet mbrojtëse

Ka edhe shumë lajme mbi mjetet mbrojtëse ndaj koronavirusit të rekomanduara në internet për të mos u infektuar. Megjithatë, shumë nga këto janë plotësisht joefektive, siç janë ato të shpërndara në rrjetet sociale në Tajvan. Qendra FactChek në Tajvan ka gjurmuar të paktën katër mjete parandaluese të rreme që qarkullojnë këto ditë: etanol, steroid, acid acetik dhe ujë me kripë. Asnjë nga këto nuk parandalon infektimin.

Këshilla e vetme për t’u ndjekur janë ato të siguruara nga Organizata Botërore e Shëndetit.

Paniku pandemik

Paniku pandemik ka krijuar edhe disa raporte për infeksione të supozuara në shumë vende të botës, të cilat fatmirësisht kanë rezultuar të rreme. Gjithashtu në Itali u ngrit një alarm përmes dy mesazheve zanore të shpërndara përmes WhatsApp për një rast koronavirusi në Departamentin e Emergjencave në Leçe. Çështja u tha dhe u mohua nga Open.