Faza e dytë emergjente e coronavirusit do të zgjasë nga gjashtë në tetë muaj.

Kështu së paku shkruajnë mediat italiane, të cilat thirren në vlerësimet e ekspertëve

Sipas agjencisë së lajmeve Ansa, faza e dytë është ajo që është quajtur periudha e ndërmjetme që do të kalojë vendi kur masat e tanishme të rrepta të bllokimit do të lehtësohen, por disa kufizime do të qëndrojnë në vend – domethënë jeta normale nuk fillon ende.

“Do të ketë beteja të tjera për të luftuar”, citohet të ketë thënë fizikani Alessandro Vespignani, ndërsa infektologu Massimo Galli tha se testimi do të jetë i nevojshëm së pari për të shmangur përhapjen.

Vespignani tha gjithashtu se do të ishte një verë “pa udhëtime”.

Sipas mediumit italian, ekspertët një vlerësim të tillë e kanë dhënë pasi infeksionet me coronavirus dhe numri i të vdekurve në baza ditore ka filluar të bien.

Mediumi në fjalë vë në pah edhe deklaratat qeveritare, sipas të cilave vazhdimisht është thënë se faza e dytë do të përfshijë “të jetuarit me virusin”.

Burime qeveritare thanë që faza e dytë, e cila do të ishte e gjatë, ishte “e mundur” pas 1 majit, dhe ata ishin “duke studiuar” procedurat dhe kategoritë më pak në rrezik për të dalë nga bllokimi i parë, dhe gradualisht për momentin.

Por kurba e infeksionit coronavirus nuk po bie në disa rajone, tha të mërkurën fizikani i universitetit të Romës, Federico Ricci Tersenghi.

Ai tha se ishte “shumë shpejt” për të lehtësuar bllokimin sepse nuk ka qenë e mundur të hartohen vlerësime në të gjithë vendin dhe ka pasur një “punim” të të dhënave rajonale.

Tersenghi tha se do të kalojnë disa javë që masat e kontrollit të mund të fillojnë të lehtësohen.

Shkollat, ndërkohë, pritet të rihapen në shtator, por vetëm për “rishikimin në internet”, thanë burimet të mërkurën.

Ndërkohë kreu i grupit të biznesit të vogël në grupin e punëdhënësve industrialë Confindustria, Carlo Robiglio, tha për Ansa të mërkurën se bizneset e vogla dhe të mesme në Itali do të rrezikojnë të falimentojnë nëse nuk rifillojnë prodhimin në maj.