Ali Ahmeti dëshiron kryeministrin shqiptar në Maqedoninë e Veriut – me 11 për qind të votave. Gjatë gjithë jetës së tij, ai ka qenë një luftëtar pa kompromis, shkruan “TAZ”

Drejtuesi i partisë më të madhe shqiptare në Maqedoninë e Veriut paraqet pretendime. Me njëmbëdhjetë për qind të votave dhe një numër të papërcaktuar të vendeve në parlamentin me 120 anëtarë të Maqedonisë së Veriut, ai tronditi skenën politike në vend dhe veçanërisht fituesin e zgjedhjeve, socialdemokratin Zoran Zaev. Sepse Ali Ahmeti jo vetëm që dëshiron të jetë bos si në të kaluarën, por tani dëshiron ta drejtojë personalisht vendin si kryeministër, shkruan “TAZ”, transmeton Shtegu.com.

Historia e tij tregon se Ali Ahmeti gjithashtu mund të jetë një luftëtar pa kompromis. I lindur në vitin 1959, Ahmeti u diplomua në Universitetin e Prishtinës, ku studioi filozofi nga viti 1979 deri në 1983. Ai ishte një nga studentët që pas vdekjes së Titos në 1981, drejtoi protesta studentore kundër diskriminimit ndaj shqiptarëve në ish Jugosllavi.

Studentët donin ta bënin Kosovën një republikë të barabartë në atë që atëherë quhej Jugosllavia. Mediat serbe dhe jugosllave ishin të zemëruara për “Irredentistët” dhe kërkuan ndëshkime të ashpra. Thirrja për liri e solli Ahmetin një vit prapa grilave. Ai organizoi lëvizjen studentore nën tokë, por duhej të largohej nga vendi dhe mori azil politik në Zvicër.

Ahmeti ishte natyrisht organizatori i protestave për diasporën shqiptare në Europë. Në vitin 1988 ai u bë udhëheqës i Lëvizjes Kombëtare për çlirimin e Kosovës dhe në vitin 1993 gjithashtu shef i rezistencës ushtarake. Që nga fillimi, Ali Ahmeti ishte një nga inspiruesit e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës UÇK dhe ka qenë udhëheqës që nga viti 1998.

Në Maqedoninë e Veriut, shqiptarët gjithashtu e panë veten si një pakicë e shtypur, e cila ishte shpallur e pavarur që nga viti 1991. Ata kërkuan që shqipja të prezantohet si gjuhë e barabartë zyrtare në Maqedoni. Luftëtari me përvojë i UÇK-së, Ahmeti, iu bashkua kësaj pakënaqësie. Pasi u kthye në vendlindje në vitin 1999, ai themeloi Ushtrinë Çlirimtare (UÇK) në Maqedoninë e Veriut.

Shoqëria me shumicë sllavo-maqedonase reagoi me akoma më shumë nacionalizëm ndaj shqiptarëve. Policia provokoi incidente. Papritmas luftëtarët e UÇK-së u shfaqën me uniformë, në pranverën e viti 2001 u zhvilluan përleshje të dhunshme. Fshatrat shqiptare u futën nën zjarr artilerie, nga ana tjetër, luftëtarët e UÇK-së e bartën luftën deri në Shkup.

Megjithatë, me ndihmën amerikane dhe europiane, u nënshkrua një marrëveshje e paqes në gusht të vitit 2001 në Ohër. Shqipja u bë gjuha zyrtare, shqiptarët janë të pranishëm në polici dhe administratë. Si kundërveprim, Ali Ahmeti demobilizoi UÇK-në.

Pas vitit 2002, partia e tij u bë partia më e fortë shqiptare në vend, me të cilën së pari u bashkuan socialdemokratët, pastaj Qeveria e VMRO-DPMNE-së për 10 vite. Ali Ahmeti bashkëqeverisi gjatë gjithë këtyre viteve. Sot, pas zgjedhjeve të së mërkurës, ai nuk kërkon asgjë më pak se të bëhet kryeministër nëse ai do të bashkohet me një qeveri të formuar rishtas.