Një ilaç që zhduk parazitët e flokëve, mund të jetë në gjendje të vrasë koronavirusin dhe mund të jetë një trajtim i mundshëm, ka pohuar një studim.

Ivermectin ka rezultuar efektiv në vrasjen e virusit brenda 48 orësh, sipas një testi të bërë në një laborator.

Një studim i udhëhequr nga Universiteti Monash në Melburn, Australi tregoi se si një dozë e vetme e barit Ivermectin mund të ndalojë Covid-19 të rritet të përhapet në qelizat e trupit.

Dr Kylie Wagstaff, nga Instituti Monom Biomedicine Discovery, tha:

Ne zbuluam se edhe një dozë e vetme mund të largonte në thelb të gjithë ARN-në virale (në mënyrë efektive largoi të gjithë materialin gjenetik të virusit) me 48 orë dhe se edhe në 24 orë kishte një ulje të konsiderueshme të grimcave të virusit.

Ende nuk dihet se si funksionon Ivermectin në virus, por studimi zbuloi se ilaçi mund të ndalojë që virusi të bllokojë qelizën pritëse.

Sidoqoftë, gjykimet klinike tek njerëzit janë ende larg dhe shkencëtari ende po përpiqet të përcaktojë se cila do të ishte një dozë e sigurt për njerëzit.

Dr Wagstaff tha:

Në kohën kur ne kemi një pandemi globale dhe nuk ka një trajtim të aprovuar, nëse do të kishim një kompleks që ishte tashmë i disponueshëm në të gjithë botën, atëherë kjo mund të ndihmojë njerëzit më shpejt.Realisht do të kalojë një kohë e konsiderueshme për para se të kemi një vaksinë në dispozicion. Por unë mendoj se mund të jetë i disponueshëm në vjeshtë, në kohën kur ndoshta do të vijë vala tjetër e infeksioneve.

Ivermectin është një ilaç anti-parazitar i aprovuar nga FDA i SH.B.A.-së që ka treguar se është efektiv kundër viruseve përfshirë HIV dhe grip sipas testeve në laborator.Gjetjet e studimit janë botuar në Antiviral Research.