Unë vërtet bëra çmos për të arritur në Maqedoni … Por nuk ka punë, njerëzit janë të tmerruar, kështu që vendosa të kthehem në Gjermani, këtë herë përgjithmonë.

Nga rruga, kush e di kur bashkohem me Skype, por çfarë nëse …

Epo, më mirë do të kaloja kohën time të lirë duke folur me të sesa të shkoja në kafe me këta hipokritë këtu. Plus, unë jam duke praktikuar gjermanisht si kjo, apo jo?

Si është atje? – Unë pyes, edhe pse unë tashmë e di përgjigjen. Por është bukur ta dëgjosh përsërii.

Ai më thotë se moti ishte i ftohtë, por i këndshëm, ajri i pastër. Të Dielën, pothuajse çdo park ishte i mbushur me muzikë, Barbecue dhe birrë, si dhe kur moti ishte me diell. Kështu që është përsëri njësoj si kur u largova.

Dhe si është në Maqedoni? – më pyet.

Si është këtu? – Unë përsëris veten time, dhe një milion mendime, imazhe, momente çudie fluturojnë nëpër kokën time.

Po, për mua ka qenë gjithmonë e çuditshme të pyesja gjyshen per çdo gjë dhe gjithçka, nga shëndeti juaj deri tek buka e nënës suaj nëse është pjekur, djegur apo jo gatuar. Sepse kjo nuk është gjëja më e rëndësishme në jetë, nëse nuk keni bukën e përsosur nuk jeni shtëpiake, nuk jeni i denjë për këtë planet.

Dhe jo vetëm ato ishin të çuditshme për mua, gratë, nënat e miqve të mi që ndjekin çdo hap tim, që dinë më shumë për mua sesa unë. Dhe para së gjithash, nuk u bë kurrë e qartë për mua pse të rinjtë lëndohen edhe nga prindërit e tyre, pse duan të vjedhin librin tuaj, të veshin rrobat tuaja, të jenë me partnerin tuaj, sikur të mos kenë librat e tyre, rrobat, dashurinë. Po, miqtë e vërtetë janë të vështirë për tu gjetur këtu.

Ndiej edhe turmat në bulevardet, radhët nëpër banka, grindjet në sportele. Unë gjithashtu konsideroj se çfarë shitet ushqimi im i skaduar, xhinse me skaj të pabarabartë.

Më duket se punonjësit e administratës publike janë jashtëzakonisht miqësorë për ata që nuk janë të vendosur në parti. Më duket se dikush atje është duke më thënë procedurën e paraqitjes së dokumenteve me ton të lartë, dhe unë u lodha duke i rregulluar dhe shpjeguar se si funksionon në të vërtetë, sepse telashet ju mësojnë gjithçka.

Historia në vetvete është kërkimi i punës. Aplikoni këtu, aplikoni atje, lista, reklama, intervista me drejtues të mbingarkuar, menaxherë të rinj transgjinorë, halla të ndërlikuara. Ju kërkohej të keni njohuri për atë ligj, këtë ligj …

Mësova të gjitha ligjet me zemër, u bëra ekspert në çdo fushë. Dhe pse? Sepse jam gjithmonë gati për çdo intervistë, sepse jam në siklet nëse nuk di si t’i përgjigjem një pyetjeje të lidhur me punën, sepse dua të punësohem.

Kam lexuar, informohem, shkoj në intervista, miqtë e mi janë të befasuar, e lë veten të kënaqur pas disa ditësh për të marrë një raport që është zgjedhur një kandidat i cili nuk është më pak, gjithçka që punon !!! Dhe ndërsa unë kërkoj me kokëfortësi për punë, disa tashmë janë në kolltuqe …

Kështu që unë tashmë kam ndaluar të kërkoj punë në Maqedoni dhe po kthehem. – i them. – Me sa mbaj mend, ju kam borxh një shëtitje nëpër Mynih dhe një përgjigje specifike për pyetjen tuaj “Dhe kur do të ktheheni?”

Dhe kur kthehesh? Ai më pyet me një buzëqeshje.

Tani, menjëherë, valixhet dhe biletat e mia janë paketuar tashmë në një drejtim. – Unë e them këtë dhe e gjej lumturinë si një birrë me gëzof të freskët.

Ne po ju presim. Dhe të njohësh rondelet ende kanë të njëjtën shije të mirë si më parë. Ai më thotë.