Ballina BOTA E vendosur për të dokumentuar ndryshimet klimatike, këtë grua nuk po e...

E vendosur për të dokumentuar ndryshimet klimatike, këtë grua nuk po e pengojnë temperaturat e larta, e as gjarpërinjtë vdekjeprurës në shkretëtirë

Alice Morrison është aventuriere me përvojë. Në mars të vitit 2019, ajo u bë gruaja e parë që shëtiti gjatësinë 1500 kilometra të lumit Draa në Marok.

Ajo me biçikletë ka ecur nëpër Afrikë nga Kajro në Cape Town dhe ka bërë “ecjen më të ashpër në tokë”, Maratona des Sables.

Dhe, sipas euronews, përcjell Telegrafi, hapi i saj i ardhshëm nuk është më pak ambicioz – përkundrazi.

Që nga 26 nëntori, ajo dhe një ekip po ekspozojnë në një ekspeditë tre mujore, 2000 kilometra të gjatë nëpër shkretëtirën e Saharasë, në një përpjekje për të regjistruar ndikimin e ngrohjes së Tokës.

Grupi do të ndjekë njerëzit e Sahrawis, të cilët kanë parë shumë copa toke që më parë i kanë përdorur për bujqësi të punueshme, të thara nga shkretëtira.

“Shkretërimi është një nga sfidat më të mëdha mjedisore të kohës sonë dhe ndryshimet klimatike po përkeqësohen”, thotë Alice.

Ekipi është i vendosur të përballet me një mori vështirësish në udhëtimin e tyre, nga temperaturat ekstreme mesatarisht 47C gjatë ditës – dhe rëra nën këmbët në të cilën temperaturat arrijnë deri në 80C – deri në netët e ftohta.

Ndërkohë, edhe pse gjarpërinjtë vdekjeprurës dhe akrepat janë të zakonshëm në rajon, ekipi është vendosur të përshkojë këtë hapësirë.

“Ekziston një rrezik serioz për të mbaruar ujin pasi nuk ka informacion të azhurnuar se ku gjenden aktualisht puset”, shpjegon organizatori i ekspeditës, Jean-Pierre. “Ushqimi për devetë është gjithashtu një shqetësim. Ne do të ndjekim rrugët e kullotjes së nomadëve”.

Morrison do të udhëtojë nga veriu më verior i Marokut, ku takohet me Oqeanin Atlantik, deri në majën jugore.

Kështu, Alice me origjinë skoceze është vendosur të shtyjë veten deri në ekstrem në aventurën e saj të fundit.

“E di që kjo do të jetë e vështirë, por e di se kam një ekip të shkëlqyeshëm përreth meje. Ekspedita e Draa më mësoi shumë dhe ndjehem e gatshme të marr përsipër këtë, sfidën time më të madhe deri më tani”.